Svijet
2

Više od 700 hiljada osoba na nadzornoj listi SAD-a

Klix.ba
Imena više od 700 hiljada osoba tajno su dodana na nadzornu listu Vlade SAD-a, a vlasti su nepopustljive u čuvanju informacija o ovoj listi.

New York Times je objavio izvještaj o prilično nerazotkrivenom programu federalne nadzorne liste, ali detalji o njoj, poput imena osoba i zašto su se našle na njoj, ostali su skriveni.

Više od 12 godina nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. federalne agencije su radile na listi imena osoba od interesa, osoba kojima je često zabranjen ulazak u SAD ili izlazak iz ove zemlje zbog aktivnosti koje se mogu smatrati sumnjivim ili povezanim sa terorizmom.

Američka unija građanskih sloboda 2008. je tvrdila kako je izvještaj generalnog inspektora Ministarstva pravde SAD-a pokazao kako se najmanje 700 hiljada imena nalazi u bazi podataka Centra za praćenje terorizma, ogranka FBI-a. Pet godina kasnije, osobe koje su se našle na listi, nemaju gotovo nikakve šanse da otkriju zašto su se našle na njoj, niti priliku za žalbu. Prema mišljenju nekih od njih, to je tek početak nepravdi nanesenih ovom listom.

"Ukoliko ste dobro sredili papirologiju, možete efikasno dodati nekoga na ovu listu. Nema indikacija da agencije preduzimaju ikakve korake da retrospektivno pregledaju svoje procjene i koliko su one bile uspješne u predviđanju traženog ponašanja", kaže Anya Bernstein, profesorica na pravnom fakultetu Suny Buffalo, ukazujući na to kako se bilo ko može naći na ovoj listi, bez ikakve šanse za zaštitu ili brisanje u slučaju pogrešne procjene.

Prema njenom mišljenju, ova lista ima niz propusta i vrlo lako može uništiti život nevine osobe.

Takav je slučaj Rahinah Ibrahim, 48-godišnje doktorantice na Univerzitetu Standard, koja se treba pojaviti pred federalnim sudom u San Franciscu radi saslušanja u slučaju koji se vuče od incidenta iz 2005. godine, kada je shvatila da se našla na kontroverznoj listi.

Ibrahim se pokušala ukrcati na avion za Havaje u tradicionalnoj muslimanskoj odjeći, ali je uhapšena te joj je rečeno da je dodana na nadzornu listu. Gotovo čitavu deceniju kasnije, ona pokušava opovrgnuti bilo kakvu povezanost sa terorizmom, ali problemi vezani za listu učinili su gotovo nemogućim da otkrije šta je učinila pogrešno, kao i uklanjanje njenog imena s liste.

"Niko ne zna kako se neko nađe na ovoj listi. Vlada nikada nije osporila ovaj slučaj i mislimo da nemaju odbranu", kaže Elizabeth Pipkin, advokat Ibrahimove.

Zvaničnik centra za nadzor terorizma izjavio je za New York Times kako manje od jedan posto osoba na listi čine američki građani i osobe sa dozvolom boravka, ali je odbio potvrditi njihov broj.