Glas naroda
91

Više od 700.000 građana blokiralo London u protestima protiv Brexita

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Oko 700.000 građana Londona i ostatka Velike Britanije protestovalo je u subotu u glavnom gradu zemlje protiv izlaska iz Evropske unije i tražeći održavanje još jednog referenduma.

Broj učesnika protesta stavio je događaj na drugo mjesto top liste najposjećenijih demonstracija u Velikoj Britaniji. prvi je svakako antiranti protest nakon početka invazije na Irak.

Organizatori su istakli da građani žele glasanje po pitanju finalnih uslova koje su čelnici Velike Britanije dogovorili s Briselom kada je u pitanju način odvajanja od EU.

Centar Londona je danas bio u potpunosti blokiran za saobraćaj, a ulice su ostajale zatvorenima zbog neočekivanog broja građana koji su marširali gradom.

U isto vrijeme, u drugom dijelu Londona euroskeptik i političar koji je radio na popularizaciji ideje izlaska Nigel Farage vodio je miting podrše Brexitu na kojem se pojavilo 1.200 građana.

Govore na protestima protiv Brexita vodili su gradonačelnik Londona Sadiq Khan, premijerka Nicola Sturgeon, te druge političke i javne ličnosti kao što su Chuka Umunna, Vince Cable, Caroline Lucas i Anna Soubry.

Prilikom referenduma o Brexitu 2016., velika većina građana Londona i Škotske bili su protiv izlaska iz EU, kao i većina urbanih centara.

Rezultat je bio gotovo izjednačen. Za Brexit je glasalo 17.410.742 građana ili 51.89 posto, a za ostanak je glas dalo 16.141.241 osoba ili 48.11 posto.

Proces Brexita pokazao se vrlo mukotrpnim i skupim za Veliku Britaniju, a dobit se za mnoge pokazala manjom od silnih gubitaka i komplikacija koje bi nastale, počev od granice sa Irskom do carinske politike.