Turska
0

Više od 60 posto birača podržalo ustavne promjene

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na osnovu prebrojanih 67 posto glasova, ustavne reforme u Turskoj na današnjem referendumu podržalo je 61 posto birača, javila je turska medijska mreža NTV.

Ukoliko se ovaj trend nastavi to će biti veliki podsticaj za premijera Recepa Tayyipa Erdogana, čija je vladajuća Partija pravde i razvoja predložila ustavne promjena, uoči parlamentarnih izbora 2011. godine.

Prema ranijim istraživanjima javnog mnjenja, 56 posto Turaka podržava promjene Ustava.

Vlada je predložila 26 amandmana, od kojih neki zadiru u suštinu državnog uređenja, pogotovo kada je riječ o pravosuđu. Predviđeno je da se poveća broj sudija u Ustavnom sudu, kao i članova Visokog savjeta sudija i tužilaca, tijela koje kontroliše rad pravosudnih organa.

Prema predloženim promjenama, jedan broj njih će imenovati predsjednik države, parlament i ministar pravde, što može da ugrozi nezavisnost pravosuđa, tvrde u opoziciji.

Polemike je izazvao i prijedlog po kome civilni sudovi mogu da vode procese protiv najviših vojnih oficira za krivična djela protiv naroda i države. To će, upozoravaju u armiji, otvoriti vrata za "politička suđenja" ljudima u uniformama, a u vladi odbacuju ove optužbe.