Svijet
4

Više od 150 zatvorenika pobjeglo iz zatvora na Filipinima nakon oružanog napada

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Više od 150 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora na Filipinima ranim jutarnjim satima srijede nakon sumnje da su muslimanski pobunjenici ušli u dotrajali objekat ubivši jednog stražara, saopćile su vlasti, prenosi The Guardian.

Vlasti sumnjaju da su napadači povezani s islamističkom separatističkom grupom. Naoružani muškaraci su ušli u zatvor i počeli pucati po stražarima, a zatvorenici su nered iskoristili za bijeg. Jedan stražar je poginuo, a zatvorenik je ranjen.

Filipini, područje s pretežno katoličkim stanovništvom, decenijama se na jugu bore sa separatistima zbog otmica, nasilja i bjekstva iz zatvora.

"Napad se dogodio kako bi spasili svoje drugove pod našim nadzorom. Riječ je o operaciji spašavanja", rekao je zatvorski čuvar Peter John Bonggat za lokalnu ABS-CBN televiziju.

Bonggat je rekao da napadači najvjerovatnije pripadaju otcijepljenoj frakciji islamskog liberalnog fronta (MILF), najveće pobunjeničke organizacije koja je u mirovnim pregovorima s vladom.

Najmanje 158 zatvorenika je pobjeglo, naveo je čuvar, iako je bilo jasno koliko njih je povezano s napadačima, a koliko ih je to iskoristilo za bijeg.

U zatvoru na Filipinima se nalazi 1.511 zatvorenika, a riječ je o oronuloj bivšoj školskoj zgradi koja se nalazi u šumovitoj osami. Tri zatvorenika koji su iz zatvora pobjegli prošle godine suočavaju se s optužbama za ilegalno posjedovanje eksploziva i droga.