Louvre ignoriše zahtjev
2

Više od 150.000 Italijana potpisali peticiju za vraćanje Mona Lise u Firencu

Klix.ba
Više od 150.000 Italijana je potpisalo peticiju i tako podržalo kampanju koja od muzeja Louvre u Parizu traži da vrati sliku Mona Lise, koju je napravio Leonardo Da Vinci, u Firencu.

Prema Nacionalnom komitetu za historijsko, kulturno i okolišno naslijeđe, koje je organizovalo potpisivanje peticije, najpoznatija slika na svijetu bi se trebala vratiti u muzej Uffizi, gdje se nalazila početkom 20. stoljeća.

Silvano Vincenti, predsjednik komiteta, je rekao da je napravio formalni zahtjev francuskom ministru za kulturu za vraćanje slike. Kako kaže Vincenti, vraćanje slike bi bilo od ogromnog historijskog značaja, simbolički i moralno.

Međutim, predstavnici muzeja Louvre su odlučili da ignorišu komitet.

Pretpostavlja se da je Leonardo Da Vinci počeo raditi na portretu Lise del Giocondo, supruge bogatog trgovca svilom iz Toskane, u Firenci 1503. godine. Historičari vjeruju da je Da Vinci sliku ponio sa sobom kada se preselio u Francusku 1516. godine.

Louvre je došao u posjed slike nakon Francuske revolucije. Slika je ukradena iz Louvrea 1911. godine. Dvije godine kasnije je pronađena u domu Vincenza Peruggie, italijanskog patriote i bivšeg zaposlenika Louvrea. Slika je nakratko izložena u muzeju Uffizi, ali je iste godine vraćena u Louvre.