Svijet
0

Više od 1.200 osoba u Njemačkoj inficirano E. coli

SRNA
Epidemija izazvana bakterijom enterohemoragične E. coli zahvatila je više od.1 200 ljudi, prenose danas njemački mediji.

Njemačke vlasti navode da ova bolest koja napada bubrege i centralni nervni sistem još nije dostigla vrhunac.

"Zabrinuti smo zbog brzog širenja ove bolesti. Moramo biti spremni na slučaj  da ćemo imati mlađe pacijente", izjavio je direktor Univerzitetskog bolničkog centra u Hamburgu  Jorg Debatin.

Uglavnom su od ove bolesti oboljele žene. Njemačko ministarstvo za zaštitu prava potrošača apeluje na građane da ne konzumiraju svježe povrće, posebno krastavce, paradajz i zelenu salatu dok stručnjaci ne utvrde porijeklo infekcije.

Do sada je u Njemačkoj preminulo najmanje 10 lica za koje se vjeruje da su bili zaraženi bakterijom enterohemoragične ešerihije koli.

 Većina slučajeva u Njemačkoj zabilježena je u i u okolini Hamburga.

 Evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, sa sjedištem u Švedskoj, saopštio je da je ova epidemija "jedna od najvećih u svijetu koja se tiče sindroma HUS i najveća ikada zabilježena u Njemačkoj". 
"Iako se slučajevi sindroma HUS najčešće dijagnostikuju kod djece do pet godina, u ovom slučaju 87 posto zaraženih su odrasli, od čega  68 posto žene", navodi se u saopštenju Centra.

 Kod trećine oboljelih u Njemačkoj bolest je praćena teškom anemijom, stomačnim problemima i otkazivanjem bubrežnih funkcija. 

Bakterija je otporna na većinu antibiotika, pa eksperti savjetuju odlazak ljekaru čim se jave prvi simptomi bolesti.

 Potencijalno smrtonosna bakterija širi se i na druge zemlje. U Austriji su otkrivena dva slučaja zaraze, a u Švedskoj i Danskoj postoje naznake infekcije.  

Zvaničnici u Češkoj rekli su da su i u tu zemlju uvezeni sporni krastavci, kao i u Austriju, Mađarsku i Luksemburg. 

Portparol Uprave za kontrolu hrane i poljoprivrednih proizvoda Češke Michail Spacil rekao je agenciji Frans pres da su, osim Češke, i Mađarska, Austrija i Luksemburg uvezli krastavce koji su zaraženi agresivnim oblikom bakterije ešerihije koli, koja uzrokuje probleme u radu bubrega i napada centralni nervni sistem. 
Sindrom HUS zabilježen je i u Švedskoj, Danskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji. Naučnik sa njemačkog Univerziteta Minster Helge Karh upozorava da širenje zaraze još nije gotovo. 

"Moguće je da će doći do sekundarnih infekcija u ovom periodu. One djeluju sa čovjeka na čovjeka i mogu se izbjeći. Zato sada svu pažnju moramo usmjeriti na bolju ličnu higijenu", rekao je on. 

U međuvremenu, Španija je najavila restrikcije protiv dva izvoznika u zemlji, ali još nije poznato da li su krastavci bili zaraženi na samom izvoru ili tokom transporta.