Evropska unija
0

Više ministara se zalaže za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom

FENA
Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavilo je u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu da se zauzimaju za brzo zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom, a dio njih je istaknuo važnost nadzora preuzetih obaveza u pristupnom procesu.

"Hrvatska prelazi zadnje metre na svom putu prema Evropskoj uniji. Naravno da na tom putu Hrvatska mora ispuniti uvjete koje smo zajedno dogovorili. Mi Nijemci smo uvjereni da Hrvatska treba postati članicom EU-a ako ispuni sve uvjete i puni smo nade da će se to uskoro dogoditi", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

O Hrvatskoj će se raspravljati tokom radne večere nakon službenog završetka redovnog sastanka ministara vanjskih poslova. Riječ je o neformalnoj raspravi o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke.

Mađarsko predsjedništvo nastoji pripremiti teren kako bi se hrvatski pristupni pregovori mogli završiti do kraja juna i još smatra da je to moguće, iako neki izvori govore da je vjerojatnije da će se pregovori okončati u julu.

"Mi smo za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, ali i za efektivni nadzor ispunjavanja preuzetih obveza i o tome ćemo razgovarati", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, odgovarajući na upit novinara što Francuska predlaže glede monitoringa za Hrvatsku.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da njegova zemlja snažno podržava Hrvatsku.

"Hrvatska danas nije na službenom dnevnom redu ministarskog sastanka. Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Evropskoj uniji, ali je također važno da se prođe kroz sve predviđene postupke. Čekamo na formalnu preporuku Evropske komisije. Mi želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan u Evropskoj uniji", rekao je Hague.

Talijanski ministar Franco Frattini je rekao da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora do kraja mađarskog predsjedništva te da pristupni ugovor treba biti potpisan početkom jeseni.

"Hrvatska je spremna. Mislim da je nadohvat ruke zatvaranje preostalih poglavlja prije kraja mađarskog predsjedništva i onda ćemo odlučivati o potpisivanju pristupnog ugovora. Mislim da bi se to trebalo dogoditi na početku jeseni. Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna", rekao je Frattini.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger istaknuo je kako pregovore treba završiti što prije i početi proces ratifikacije pristupnog ugovora.

"Mislim da vrlo skoro treba završiti s pregovorima i započeti proces ratifikacije", rekao je Spindelegger. Na pitanje u uvođenju monitoringa za Hrvatsku, Spindelegger je rekao da "o tome treba razgovarati, iako bi bilo bolje da nema nikakva monitoringa, ali to je jedan od prijedloga".

Holandski ministar Uri Rosenthal je rekao da njegova vlada "čeka na izvještaj Komisije", da se "snažno zauzima za pojačani monitoring kroz cijeli proces" i da tu odluku "još treba donijeti".