Bruxelles
0

Čelnici EU-a dali zeleno svjetlo Hrvatskoj

FENA
Evropski čelnici poduprli su u petak u Bruxellesu završetak pregovora s Hrvatskom do kraja juna i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Komisije, Evropsko vijeće poziva Vijeće EU-a da donese sve potrebne odluke za zaključenje pristupnih pregovora do kraja juna 2011, na temelju nacrta zajedničkih pregovaračkih stajališta koje je Komisija nedavno predstavila s ciljem potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja godine", kaže se u zaključcima koje su prihvatili čelnici 27 zemalja Evropske unije okupljeni na samitu u Bruxellesu.

Ti zaključci predstavljaju političku odluku o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. U njima se kaže da Hrvatska treba nastaviti sa svojim reformskim naporima "istom snagom, posebno u pogledu pravosuđa i temeljnih prava, kako bi u potpunosti mogla preuzeti obveze članstva od dana pristupanja. Monitoring tih reformskih napora do pristupanja dat će potrebne garancije Hrvatskoj i sadašnjim zemljama članicama".

Evropski čelnici "pohvaljuju Hrvatsku za njezine intenzivne napore, koji su omogućili da pristupni pregovori uđu u završnu fazu". Također se kaže da se razmatranje preostalih pregovaračkih poglavlja u Vijeću obavlja uz "uz puno poštovanje stroge uvjetovanosti i u skladu s pregovaračkim okvirom".