Hrvatska
0

Josipović: Historijska odluka, nastaviti s reformama

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u petak kako je odluka Evropske komisije o zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora važna za hrvatsku historiju i istaknuo da naporima ne smije biti kraj i da treba nastaviti s reformama i poboljšanju uslova života hrvatskih građana.

"Vijest kako je Evropska komisija zaključila da Hrvatska ispunjava uslove za prijem u članstvo Evropske unije i da treba postati članicom 1. jula 2013. godine odlična je vijest za Hrvatsku i za sve njene građane", rekao je Josipović novinarima u Uredu predsjednika.

"Zahvalio bih prije svega svima onima koji su pridonijeli tome od samog nastanka Hrvatske države, braniteljima, svim našim građanima koji su gradili evropsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vrijeme obnašali javne dužnosti", istaknuo je Josipović.

Prema njegovim riječima, od 2000. godine i vlade tadašnjeg premijera Ivice Račana do vlade premijerke Jadranke Kosor koja je pregovore privela kraju učinjeno je jako puno na Hrvatskoj koja se razvija, koja poštuje ljudska prava, zemlji koja poštuje evropske vrijednosti.

"Ali istakao bih isto tako da reforme nisu gotove. Mi trebamo reforme i one koje prelaze zahtjev Evropske unije, a trebat će nam naravno i prilagođavanje svim novim standardima Evropske unije koja se stalno izgrađuje i mijenja", naglasio je hrvatski predsjednik.

Upozorio je da prije slavlja pričekamo odluku država članica, ali je uvjeren da će ona biti pozitivna te da će se pregovori zaključiti na političkoj razini i nakon toga početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora.

"Današnji dan smatram važnim za Hrvatsku historiju, ali isto tako ističem kako našim naporima ne smije biti kraj i kako trebamo nastaviti sa odgovornim i upornim radom na reformama i poboljšanju uslova života naših građana", zaključio je predsjednik Josipović.

Evropska komisija u petak je predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Evropskoj uniji kao 28. članica od 1. jula 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija.