Ne prenosi se na ljude
0

Virus Schmallenberg zahvatio 186 njemačkih farmi

FENA
Virus Schmallenberg, koji pogađa ovce, koze i goveda proširio se na 186 farmi u Njemačkoj, gdje je prvi put registrovan u novembru, pokazali su najnoviji rezultati analize instituta Friedrich-Lefler (FL) koji prati širenje bolesti.

Sada je virusom Schmallenberg zahvaćeno osam saveznih država u Njemačkoj, prenosi u srijedu AFP.

U Evropi su slučajevi zaraze tim virusom dosad registrovani i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Francuskoj, saopćio je institut FL.

Evropska agencija za sigurnost namirnica tvrdi da se virus Schmallenberg ne prenosi na ljude, a kod životinja se može manifestovati groznicom, padom proizvodnje mlijeka te nakaznošću mladunaca ili uginućem fetusa.

Ruska Federalna službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju saopćila je da je od srijede privremeno zabranila uvoz žive krupne rogate stoke i od nje dobivenog genetskog materijala iz Njemačke, Holandije, Belgije i Francuske i također sitne rogate stoke i genetskog materijala iz Francuske, zbog virusa Schmallenberg.

Ova služba je također potvrdila zabranu uvoza krupne i sitne rogate stoke iz Velike Britanije, kao i uvoza genetskog materijala od tih životinja od 1. februara, prenosi Reuters.

  • Uvoz govedine iz tih zemalja za sada nije zabranjen, rekao je predstavnik federalne veterinarske službe Aleksej Aleksejenko i dodao da se situacija prati i da će, pri najmanjoj opasnosti, biti donesene mjere zabrane uvoza.

Rusija je već od 17. januara ograničila uvoz žive sitne rogate stoke, mesa, sperme i embrija iz spomenutih zemalja.

  • Ova zabrana je važna za članice EU koje imaju ekonomske probleme jer znači daljnje ograničenje njihove ekonomske aktivnosti, ukazala je ekonomista Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu za regione Evrope i centralne Azije Guljahan Kurbanova.