{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotinjak farmi pogođeno novim stočnim virusom

F
14.2.2012. u 18:34
0
2
Stotinjak farmi pogođeno novim stočnim virusom
0
Stotinjak farmi pogođeno novim stočnim virusom
Devedeset četiri farme u sjevernoj Francuskoj su zahvaćene novim stočnim virusom, prvi put otkrivenim u Njemačkoj prošle godine, koji pogađa goveda, ovce i koze, saopćava Istraživački centar za međunarodnu saradnju u poljoprivrednom razvoju.
Virus Schmalenberg, tako nazvan po njemačkom gradu u kojem se prvi put pojavio, izaziva dijareju, smanjenje proizvodnje mlijeka i defekte fetusa. Osim u Njemačkoj i Francuskoj, ovaj virus je registriran u Belgiji, Britaniji i Holandiji.

Pretpostavlja se da virus prenose mušice ili komarci i da se prošlog ljeta, prije nego što je otkriven, nesmetano širio među stokom u navedenim zemljama.

U Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), sa sjedištem u Parizu, koja nadzire međudržavni promet domaćih životinja, ističu da budno prate razvoj situacije.

Ove sedmice bi trebalo da OIE formira i ekspertnu grupu, koja bi razmotrila dosadašnja saznanja o Schmalenberg virusu, prenio je Tanjug.

Inače, iako ovo oboljenje ne spada u "bolesti s liste", to jest one koje zemlje članice moraju da prijave OIE-u kad god se pojave na njihovoj teritoriji, zahvaćene države su dosad uredno izvještavale o stanju u vezi s njim, napominju u spomenutoj organizaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: