Po službenoj dužnosti
18

Viklerčići, češljići, pomadice, parfemi: Njemačka izdvaja ogroman novac za izgled Angele Merkel

V. K.
Angela Merkel i Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel i Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Iako već duži period ne obavlja funkciju kancelarke Njemačke, država i dalje finansira veliki broj troškova nekadašnje liderke ove zemlje Angele Merkel.

Njemački list Tagesspiegel objavio je podatke o tome koliko savezna vlada Njemačke izdvaja novca za bivše funkcionere koji prema zakonu imaju pravo na određene beneficije i nakon završetka mandata.

Tako je njemačka vlada, otkako je Angela Merkel napustila funkciju, na njene troškove koji su vezani za kozmetiku i frizuru potrošila 55.000 eura.

"Troškovi ovih usluga u prošloj godini iznosili su 37.780 eura. U 2023. godini vlada je do sada morala izdvojiti 17.200 eura. To u suštini znači da se za dobar izgled bivše kancelarke izdvaja oko 3.000 eura mjesečno. U taj iznos uključeni su i troškovi putovanja i hotela ukoliko stilista prati Merkel na sastanke", piše Tagesspiegel.

Savezna vlada je prvobitno odbila dati podatke o visini troškova pozivajući se na pravo privatnosti kao i na poslovnu tajnu.

Udruženje poreskih obveznika Njemačke već nekoliko puta je kritiziralo sve veća izdvajanja iz budžeta za bivše funkcionere.

"Teško je bilo prenijeti građanima informacije da plaćaju kozmetičare i frizere političara. Troškovi za to bi morali biti svedeni na minimum te bi trebali biti plaćani iz privatnog džepa", rekao je predsjednik udruženja Reiner Holznagel.

Njemački list se također bavio i drugim troškovima Angele Merkel, a koji se finansiraju iz budžeta. Tako je objavljen podatak da, u skladu sa zakonom i službenim dužnostima, Merkel u svom uredu zapošljava devet osoba te da posjeduje službeni automobil.

"Samo osoblje košta nekoliko stotina hiljada eura godišnje, a putni troškovi su dodatni rashod", navodi se.