Tri države uzdržane
25

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o humanitarnoj pauzi u Gazi, ništa od potpunog prekida vatre

S. Š.
Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasalo je večeras o "hitnoj i produženoj humanitarnoj pauzi i koridorima širom Pojasa Gaze".

Dakle, rezolucijom je vijeće pozvalo na hitne i produžene humanitarne pauze u borbama između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze na "dovoljan broj dana" da se omogući pristup humanitarnoj pomoći.

Rezoluciju je podržalo i usvojilo 12 država koliko je glasalo "Za". Protiv niko od članica nije bio, dok su tri zemlje - Velika Britanija, Rusija i SAD - bile uzdržane. Inače, ove tri države imaju pravo veta u vijeću, a rezoluciju je izradila Malta.

Vijeće je pozvalo "na hitne i produžene humanitarne pauze i koridore širom pojasa Gaze na dovoljan broj dana kako bi se omogućio potpun, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup".

Rusija nije uspjela u posljednjem trenutku da izmijeni rezoluciju i uključi poziv na hitno humanitarno primirje koje bi dovelo do prekida vatre.

Zastoj i nesuglasice u vijeću oko glasanja uglavnom su bile usmjerena na to da li da rezolucija pozove na humanitarnu pauzu ili prekid vatre. Pauza se općenito smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre, o čemu se moraju dogovoriti sukobljene strane. SAD su podržale pauze, dok je Rusija insistirala na prekidu vatre, prenosi Reuters.