Ujedinjene nacije
172

Vijeće sigurnosti UN-a: Usaglašena izjava o dubokoj zabrinutosti za Ukrajinu

SRNA
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju, izrazio je danas "duboku zabrinutost za održavanje mira i sigurnosti Ukrajine" i podržao napore generalnog sekretara svjetske organizacije da pronađe mirno rješenje.

Ovo je bilo prvo saopćenje najvišeg tijela UN-a od početka vojne akcije Rusije. Ovakvi dokumenti usvajaju se konsenzusom, a današnji nacrt sastavili su Norveška i Meksiko.

"Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost za održavanje mira i sigurnosti Ukrajine. Vijeće sigurnosti podsjeća da su sve države članice preuzele, prema Povelji UN-a, obavezu da rješavaju svoje međunarodne sporove na miran način", navodi se u izjavi.

Najviše tijelo UN-a u tekstu "izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara Antonija Guterresa u potrazi za mirnim rješenjem".

Takođe je zatraženo da Guterres u dogledno vrijeme ponovo podnese izvještaj Vijeću sigurnosti.

Guterres je pozdravio usvajanje izjave i rekao da će učiniti sve što može da "spase živote, umanji patnju i pronađe put mira".

Guterres se prošle sedmice sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.