Bivša liderka
0

Vijeće sigurnosti UN-a u historijskoj rezoluciji zatražilo puštanje nobelovke Aung San Suu Kyi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija pozvalo je vladajuću vojnu huntu u Mijanmaru da oslobodi sve političke zatvorenike, uključujući svrgnutu državnu savjetnicu Aung San Suu Kyi i bivšeg predsjednika Win Myinta.

Ovo je prva rezolucija donesea o toj zemlji jugoistočne Azije od njezine nezavisnosti.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 2669 o Mijanmaru izražava "duboku zabrinutost zbog trenutnog vanrednog stanja koje je uvela vojska" i naglašava potrebu za rješavanjem nekoliko dugotrajnih problema. Također je pozvalo na veću humanitarnu pomoć žrtvama nasilja, s naglaskom na žene, djecu i raseljeno stanovništvo, uključujući Rohinje, progonjenu većinom muslimansku manjinu.

Taj se čin dogodio gotovo dvije godine nakon što je vojska izvela nasilni državni udar, svrgnuvši demokratski izabranu vladu i uhapsivši civilne čelnike, uključujući Suu Kyi.

Stanje slobode i prava u Mijanmaru pod vojnom huntom značajno se pogoršalo. Uvedena su državna pogubljenja, hiljade ljudi uhapšene su zbog protesta protiv vojne vladavine, a broj dokumentiranih nasilnih napada vojske na civilna područja, uključujući škole, porastao je, prema nevladinim organizacijama. Hunta tvrdi da se bori protiv onih koje naziva "teroristima" i obećava povratak miru.

Rezoluciju od srijede predložila je Velika Britanija i usvojena je s 12 glasova za, niti jednim protiv i tri suzdržana iz Kine, Indije i Rusije.

Suu Kyi se trenutno nalazi u samici u zatvoru u glavnom gradu Naypyidawu pod nizom optužbi. Do danas je 77-godišnja bivša dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđen je na 26 godina zatvora, uključujući tri godine teškog rada.

Presude, za koje kritičari i međunarodni posmatrači kažu da su politički motivirane, uglavnom se odnose na opće izbore u novembru 2020. godine na kojima je uvjerljivo pobijedila njena Nacionalna liga za demokratiju, porazivši stranku koju je stvorila vojska.