Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a - podjela - istok zapad oko Kosova

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak se, drugi puta u dva dana, izvanredno sastalo zbog proglašenja neovisnosti Kosova, na zahtjev Rusije i Srbije, čiji je predsjednik Boris Tadić bezuspješno apelirao da UN poništi proglašenu neovisnost Kosova, koju su već priznale SAD, vodeće članice EU i druge zemlje.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN pokazala je podjelu Zapad - Istok među stalnim članicama, sa SAD-om, Francuskom i Velikom Britanijom koje su već priznale Kosovo, na jednoj strani, te Rusijom i Kinom na drugoj, koje su se izjasnile protiv neovisnosti, a za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

U odrazu te podjele na regionalnoj razini, Hrvatska je najavila da će slijediti odluku Europskog vijeća vezanu uz priznanje Kosova, na što je predsjednik Tadić uzvratio predbacivanjem Hrvatskoj da nije pravna država na eVropskoj razini, zbog zauzimanja srpskih stanova, javila je Hina.

"Ni u jednoj državi bivše Jugoslavije poštivanje prava nije podignuto na europsku razinu. To poštivanje nije postignuto ni u Hrvatskoj, članici Vijeća sigurnosti, tu prije svega mislim na zaposjedanje stanova čiji su vlasnici ili korisnici bili Srbi, prije raspada bivše države", rekao je Tadić.

Ako države u regiji, posebno države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, priznaju Kosovo, to će značiti da ne priznaju "teritorijalni integritet Srbije" i štetit će bilateralnim odnosima, upozorio je Tadić, koji na kraju sjednice Vijeća sigurnosti UN nije krio ogorčenje zbog ignoriranja njegovih apela.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin naglasio je da "Rusija nastavlja priznavati Srbiju u njezinim međunarodnim granicama", ističući kako je jednostrana deklaracija o neovisnosti Kosova od 17. veljače "otvoreno kršenje normi i načela međunarodnog prava, uključujući i Povelju UN-a".

Novonastala situacija, po Čurkinu je prijetnja sigurnosti i stabilnosti Balkana. On je pozvao posebnog izaslanika UN-a na Kosovu da poništi deklaraciju o neovisnosti.

Ponovio je stajalište Rusije da status Kosova trebaju usuglasiti Beograd i Priština na pregovorima.

Predstavnik Kine izrazio je duboku zabrinutost Kine i protivljenje jednostranim akcijama i podržao nalaženje rješenja pregovorima.

"Kina ističe kako je najbolje rješenje za Kosovo da dvije strane dođu do međusobno prihvatljivog rješenja", kazao je kineski izaslanik, izrazivši potporu angažmanu EU na Kosovu.

Britanski predstavnik John Sawers rekao je da nove demokratske vlasti u Srbiji "moraju prihvati kako je naslijeđe Miloševićeve represije i nasilja učinilo nemogućim za Kosovo da ostane pod kontrolom Beograda".

Ključ današnje situacije, po njemu je odluka Vijeća sigurnosti UN iz 1999. da se Srbiji oduzme pravo upravljanja Kosovom (Rezolucija 1244). Sawers je naglasio da je njegova zemlja već priznala Kosovo.

Američki veleposlanik Zalmay Khalilzad, u uvodu je pozdravio predsjednika Tadića, Ban Ki-moona i stalnog predstavnika Hrvatske Nevena Juricu, rekavši kako očekuje uspješnu suradnju s njim.

Naglasio je da je Washington danas priznao Kosovo i pozdravio ulazak Kosova u "obitelj država".

Pozvao je sve članice Vijeća da zajedno potaknu Beograd i Prištinu na pregovore za "uspostavu međusobnih diplomatskih, političkih i ekonomskih odnosa".

Naglasio je da će "SAD stajati uz Kosovo i preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu".

Francuski ambasador Jean-Maurice Ripert je kazao kako je Francuska u ponedjeljak priznala Kosovo i najavio da će EU uskoro preuzeti svoj dio odgovornosti za Kosovo s upućivanjem misije EULEX. Naznačio je da bi EU uskoro mogla odlučivati i o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u ponedjeljak novinarima u UN-u će se Srbija boriti protiv priznanja Kosova u svakom međunarodnom i političkom forumu.