UN
0

Vijeće sigurnosti traži hitnu istragu o smrti civila u Gazi

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je osudilo djela koja su dovela do smrti civila tokom akcije izraelske vojske na humanitarnu flotu za Gazu i zatražilo hitnu istragu o cijelom slučaju, javljaju agencije.

Vijeće traži hitnu, nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim kriterijima, navodi se u izjavi koju je pročitao predsjedavajući Vijeća meksički ambasador Claude Heller.

U službenoj izjavi usvojenoj nakon više od 10 sati žučne rasprave, Vijeće sigurnosti zatražilo je i hitno oslobađanje aktivista i brodova koje je zadržao Izrael.

Vijeće izražava žaljenje zbog gubitka života i nanesenih povreda koje su posljedica upotrebe sile tokom akcije izraelskih vojnika na jednom od brodova iz konvoja u međunarodnim vodama.

"U tom kontekstu Vijeće osuđuje djela koja su dovela do gubitaka najmanje deset života i ranjavanja još mnogih", navodi se.

Vijeće je također naglasilo da situacija u Gazi nije održiva i zatražilo da se tome području nesmetano dostavlja i distribuira humanitarna pomoć.

Iz diplomatskih izvora se saznaje da je izjava Vijeća sigurnosti znatno ublažena od nacrta koji je predložila Turska, a kojom se tražila eksplicitna osuda Izraela. Takvu varijantu nikako nisu prihvatale Sjedinjene Američke Države.