Svijet
0

SAD nisu osudile izraelski napad na flotilu za Gazu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Obamina administracija u utorak je ponovila žaljenje zbog žrtava napada izraelskih komandosa na flotilu brodova s humanitarnom pomoći za Gazu, pozvala Izrael da dopusti više pomoći tom teritoriju pod opsadom i provede vjerodostojnu istragu incidenta, ali nije osudila upotrebu sile protiv civila na brodovima.

Predsjednik Barack Obama nazvao je turskog premijera Tayyipa Erdogana kako bi mu izrazio "duboku sućut" za smrti i povrede na brodu pod turskom zastavom i pozvao na nepristranu istragu.

Također je istaknuo kako "treba pronaći bolje načine za pružanje humanitarne pomoći stanovnicima u Gazi, bez potkopavanja sigurnosti Izraela", saopćila je Bijela kuća u utorak.

Državna tajnica Hillary Clinton izrazila je potporu izjavi Vijeća sigurnosti UN-a koje je osudilo "postupke" koji su koštali života devet propalestinskih aktivista na brodu s kojim su namjeravali doploviti do obale Gaze.

Američki dužnosnici nisu rekli smatraju li Izrael ili aktiviste odgovornima za krvoproliće, ističe Associated Press.

Clinton se u utorak sastala s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, nakon čega nisu davali izjave za novinare niti je objavljeno saopćenje.

Glasnogovorik State Departmenta Philip Crowley kazao je kako je njihov "vrlo temeljiti razgovor trajao daleko duže od predviđenog", te da su u njemu i Clintin i Davutoglu rekli da su SAD i Turska saveznici koji dijele interes da premoste te vrlo tragične okolnosti koje su stvorile znatne emocije u regiji.

Crowly je dodao kako je turski ministar izrazio zabrinutost za vraćanje turskih građana i tijela poginulih u incidentu, za što je Clinton izrazila razumijevanje.

Napad je ponovno ugrozio napore Obamine administracije za oživljavanje zamrlih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Clinton je u utorak na zajedničkoj konferenciji za štampu s rumunskim ministrom vanjskih poslova Teodorom Baconschijem izjavila da Sjedinjene Države podržavaju brzu, nepristranu i transparentnu izraelsku istragu incidenta, ali su otvorene za "različite načine osiguravanja vjerodostojnosti te istrage, uključujući i međunarodno sudjelovanje".

Ona je naglasila kako je "stanje u Gazi neodrživo i neprihvatljivo", ističući da se moraju osigurati potrebe Palestinaca za stalnom humanitarnom pomoći i građevinskim materijalom, što Izrael trenutno zabranjuje.

Naglasila je kako incident s flotilom za Gazu ističe hitnu potrebu da se postigne trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku, s dvije države - Izraelom i Palestinom.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu u utorak je u Bijeloj kući s Barackom Obamom trebalo da razgovara o nastavku mirovnih pregovora s Palestincima, ali je zbog incidenta ta posjeta odgođena.

State Department je objavio da će Netanyahuova posjeta biti zakazan za drugi termin.