Ujedinjene nacije
0

Vijeće sigurnosti skinulo s "crne liste" petoricu talibana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija skinulo je u petak s "crne liste" petoricu pripadnika talibana, što je zatražila vlada Afganistana kako bi na taj način lakše realizirala proces pomirenja u najvećem kriznom žarištu na svijetu.

Agencija AP navodi da je na taj način s "crne liste" UN skinuta polovina od ukupnog broja koji je Karzai nedavno predložio.

Zvaničnici Vijeća sigurnosti UN-a objavili su da su s liste skinuti bivši ambasador UN Abdul Haqim Mujahid Muhammad Avrang, autor knjige "Moj život s talibanima" Abdull Salam Zaef, zatim Abdul Sattar Paktin, kao i dvojica članova talibana za koje se navodi da su pokojni - Abdul Samad Kaksar i Muhammad Islam Mohammedi.

Na taj način na listi su ostala imena 132 pripadnika talibanskih ekstremista, kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje.

Visoki izaslanik UN-a za Afganistan Stefan de Mistura ovog je mjeseca saopćio je da su mu afganistanski zvaničnici podnijeli 10 imena s molbom da budu skinuti s "crne liste" i da ih je on potom proslijedio Vijeću sigurnosti.

Zaef, koji je u vrijeme talibanskog režima u Afganistanu bio ambasador u Pakistanu, izjavio je za AP da je sretan zbog odluke da bude skinut s liste, ali da je potrebno učiniti još mnogo toga da bi bila ostvarena stabilnost u Afganistanu.

"Ovo je samo mali korak, mali korak ka miru. Postoji još mnogo prepreka. Potrebno je da s liste bude skinuto više imena", kazao je Zaef koji, kako se smatra, posreduje između Karzaijeve vlade i duhovnog vođe talibana mule Omara.