New York
0

Vijeće sigurnosti produžio mandat misiji UN-a u Darfuru

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) produžio je mandat misiji UN-a u sudanskoj oblasti Darfur na godinu dana, saopćeno je iz ove svjetske organizacije u New Yorku.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a donijele su odluku u petak, dan prije isteka mandata misije u najprostranijoj afričkoj državi.

U odluci, Vijeće sigurnosti zahtijeva od strana u sukobu da odmah obustave borbe kao i napade na civile, pripadnike mirovnih snaga i humanitarno osoblje.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon podnio je početkom sedmice Vijeću sigurnosti izvještaj u kome se ukazuje na inteziviranje borbi između pobunjeničkih grupa i sudanske vlade.

Maj je bio najgori mjesec po broju žrtava u Darfuru od kako su prije tri godine u tu oblast došli mirovnjaci UN-a, a nasilje proteklih mjeseci nadmašilo je krvoproliće u istom periodu 2009-, saopćile su članice Vijeća sigurnosti.

Prema procjenama UN-a, blizu 300.000 osoba je poginulo, a najmanje 2,5 miliona raseljeno u sukobima u Darfuru od 2003.

Decenijski sukobi oko vode i zemlje u Darfuru eskalirali su u februaru te godine u nasilje širokih razmjera, kada su se afrička plemena sukobila s pripadnicima arapske milicije, poznate kao Janjavid, koje je, navodno, poslala sudanska vlada da uguše ustanak.

Vlasti u Kartumu, glavnom gradu Sudana, odlučno negiraju takve tvrdnje.

Misija UN-a u Darfuru, poznata po skraćenici UNAMID, preuzela je dužnost od mirovnjaka Afričke unije u Darfuru krajem 2007.

Prema UN, rad misije, međutim, otežava nedostatak saradnje sudanske vlade i nedovoljan broj vojnika, prenosi u subotu Tanjug.