{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće guvernera IAEA osudilo Iran

F
27.11.2009. u 14:15
0
1
Vijeće guvernera IAEA osudilo Iran
0
Vijeće guvernera IAEA osudilo Iran
Foto: AP
Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) osudilo je u petak Iran zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa i zatražilo prekid izgradnje novog nuklearnog objekta u rezoluciji koju je usvojila većina članova, saopćili su diplomati.
Ova rezolucija će biti upućena Vijeću sigurnosti UN-a koje će eventualno odlučiti o novim sankcijama Iranu, jer prethodne tri nisu bile učinkovite.

Od Irana je zatraženo da "odmah obustavi" izgradnju novog objekta za obogaćivanje urana u Fardoou, blizu svetog grada Qom, čije postojanje je Teheran krio do septembra ove godine.

IAEA traži također da joj Iran proslijedi informacije o namjeni ovog objekta i rokovima za zavšetak izgradnje.

Na kraju, velike sile traže od islamskog režima da "potvrdi" kako nije donio odluku o izgradnji nekog nuklearnog postrojenja koji nije prijavljen IAEA.

Iran je slične garancije dao i u septembru 2008. godine, a zatim je godinu dana poslije, zbog satelitskih snimaka tajnih američkih službi, bio prisiljen da prizna kako od polovine 2007. godine gradi postrojenje u Fardoou.

Teheran je preko svog predstavnika u IAEA Alija Asghara Soltanieha zaprijetio u četvrtak da će "ograničiti" saradnju s IAEA, u slučaju da rezolucija bude usvojena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: