{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće evrope zabrinuto za zdravlje Julije Timošenko

F
12.3.2012. u 18:34
0
0
Vijeće evrope zabrinuto za zdravlje Julije Timošenko
0
Vijeće evrope zabrinuto za zdravlje Julije Timošenko
Julija Timošenko
Vijeće Evrope je u ponedjeljak izrazilo "posebnu zabrinutost" za zdravstveno stanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja se od augusta 2011. godine nalazi u zatvoru, i naglasilo da su vlasti u Kijevu "odgovorne" za nju.
"Posebno sam zabrinut za zdravstveno stanje Julije Timošenko, koje se pogoršava", izjavio je glavni tajnik svevropske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu Thorbjorn Jagland.

"Ukrajinske vlasti imaju odgovornost da jamče da se s Timošenko postupa kako treba i u skladu s obavezama Ukrajine prema Vijeću Evrope", naveo je on u saopćenju.

Jedna delegacija Odbora za prevenciju mučenja Vijeća Evrope posjetila je početkom decembra Juliju Timošenko, kao i bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra odbrane Valerija Ivašenka. Odbor je izrazio posebnu "zabrinutost" zbog odgađanja obavljanja specijalističkih pregleda u njihovom zatvoru u Kijevu.

Ubrzo nakon zatvaranja, Timošenko se obratila sudskom organu Vijeća Evrope, Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR), da se žali na nedovoljno liječenje i da osudi politički karakter svog zatvaranja.

"Dobio sam izvještaj o saopćenjima ukrajinskih vlasti prema kojim će Ukrajina sigurno primijeniti odluku ovog suda", kazao je u ponedjeljak Jagland.

Pedesetjedngodišnjoj liderki glavne opozicione stranke sudilo se u krivičnom postupku zato što je, kako stoji u optužnici, nelegalno naredila potpisivanje ugovora koji se odnosio na uvoz plina.

Kada je 11. oktobra 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora i zabranu obavljanja javnih dužnosti u trajanju od tri godine, podnijela je žalbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: