{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope: Obrezivanje djeteta nije pravo roditelja

F
27.12.2013. u 10:10
156
579
Vijeće Evrope: Obrezivanje djeteta nije pravo roditelja
156
Vijeće Evrope: Obrezivanje djeteta nije pravo roditelja
Jedan odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) nedavno je prihvatio nacrt teksta kojim se zemljama članicama preporučuje da otvore javnu raspravu o pravu djece na zaštitu od obrezivanja, što je izazvalo brojne osude kao "antisemitske" i "antireligiozne" pa je čelnica toga odbora reagirala u četvrtak u Washington Postu tvrdnjom da "obrezivanje dječaka nije i ne može biti pravo".
"Ne postoji i ne može ni postojati pravo na obrezivanje dječaka. Djeca nisu mini bića s mini ljudskim pravima", piše Liliane Maury Pasquier, predsjednica Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

"U preporuci naša skupština poziva evropske vlade da razmisle o tome može li 'dječije pravo na fizički integritet' postati standard na cijelom kontinentu", dodaje.

"Naša je rezolucija spomenula kako 'pristalice žele taj postupak prikazati kao koristan za dijete, usprkos jasnim dokazima da to nije tako'. Na popisu (kršenja fizičkog integriteta djece) još su i genitalno unakazivanje žena (tzv. 'žensko obrezivanje'), rane medicinske intervencije u slučaju da je dijete interseksualno, te prisiljavanje djece na piercing, tetoviranje ili plastičnu operaciju. Sve te intervencije, na ovaj ili onaj način trajno mijenjaju djetetovo tijelo, samo je stepen veoma različit", kaže Pasquier u članku u Washington Postu.

Ona naglašava kako PACE "nikad nije izjednačio genitalno unakazivanje žena s obrezivanjem dječaka, nego je samo pozvao zemlje članice da "pokrenu javnu raspravu, interkulturalni i interregligijski dijalog, radi postizanja širokog konsenzusa o pravima djece na zaštitu od narušavanja njihova fizičkog integriteta, a u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava". Iskazana je potreba, piše, da se naglasi razlika između tih postupaka: "Treba povući jasnu crtu između muškog obrezivanja i genitalnog unakazivanja žena (FGM) kojem je cilj kontrola seksualnog ponašanja djevojčica i žena za cijeli život".

Kad su u pitanju ljudska prava, često je jedno pravo sukobljeno s nekim drugim pravom, piše Pasquier.

"Klasičan je primjer sukob prava na privatnost s pravom na slobodu govora. Kad je u pitanju obrezivanje dječaka zbog vjerskih razloga, dječje pravo na fizički integritet u sukobu je s roditeljskim pravom na slobodu vjeroispovijesti. Kao što su mnoge rezolucije pokazale, (Parlamentarna) skupština podupire vjerska prava. Ali u ovome slučaju, u odvagivanju relativnih težina tih dvaju ljudskih prava, skupština je ocijenila da preteže pravo djeteta".

Rezolucija Parlamentarne skupštine "ne može se ni povući ni mijenjati, ali, kao što smo se i nadali, javna je rasprava počela", piše, ali i dodaje: "Iako nije ni fokusirana ni produktivna. Što reći o kvaliteti argumenata protivnika (rezolucije) koji poziv na javnu raspravu smatraju uvodom u opresiju i pogrom", pita se i najavljuje za 28. januara 2014. iduće saslušanje pred svojim odborom.

"Nadamo se da će se židovske i muslimanske vjerske vođe, kao i medicinski stručnjaci, okupiti i zajedno raspravljati o tome. PACE okuplja 47 zemalja i 820 miliona Evropljana", napisala je.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u većini zemalja Evrope učestalost obrezivanja dječaka kreće se od nula do 20 posto.

Procjenjuje se da je učestalost od 20 do 80 posto u zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: