|

Vijeće Evrope: Dramatičan porast kršenja romskih prava na dom

Vijeće Evrope: Dramatičan porast kršenja romskih prava na dom
0
F
FENA
25.10.2007. u 13:31
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće Evrope: Dramatičan porast kršenja romskih prava na dom
Prava Roma na dom prekršena su u nekoliko dijelova Evrope, navodi se u zajedničkoj izjavi komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Thomasa Hammarberga i specijalnog izvještača UN-a o pravu na odgovarajući dom Miloona Kotharija.
"Naši uredi primaju sve više žalbi o ovom problemu u velikom broju zemalja kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka Republika, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Rumunija, Ruska Federacija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Turkska i Ujedinjeno Kraljevstvo. U većini tih žalbi govori se o iseljavanju romskih zajednica koja su praćena kršenjima standarda poštovanja ljudskih prava, posabno u pitanju prava na primjeren dom i privatnost, proceduralnih prepreka i ometanja", navodi se u izjavi.

Posljednjih godina došlo je do neporecivog porasta antiromskog rasploženja ili "anticiganizma" u Evropi. Za žaljenje je što su akcije brojnih javnih vlasti - posebno na lokalnom nivou - dovele do intenziviranja antiromske mržnje. Kao rezultat toga, stopa i broj prinudnih iseljavanja Roma dramatično su porasli, a segergacija i getoizacija na stambenom polju izgleda da su se 'utvrdili' posljednjih godina", navodi se u izjavi zvaničnika za ljudska prava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.