Znakovita poruka
29

Video koji je pogledalo 600.000 ljudi: Putin doslovno okrenuo leđa Šojguu

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Snimak u kojoj ruski lider, Vladimir Putin, brzo okreće leđa svom kolegi, ministru odbrane Sergeju Šojguu, munjevito je postao popularna na društvenim mrežama, potaknuvši nova nagađanja o napetim odnosima u ruskom vodstvu.

Putin i Šojgu su posjetili moskovsku bolnicu Višnevski kako bi uručili medalje vojnicima koji su bili ranjeni u sukobu s Ukrajinom. Putin je ovim postupkom, kako se čini, izrazio nezadovoljstvo učinkom ruske vojske u Ukrajini te je ostavio dojam da prema ministru Šojguu više ne osjeća veliku naklonost.

Dok se Šojgu pozicionirao s jedne strane ranjenih vojnika, Putin je energično prošao pored njega okrećući mu leđa. U jednom trenutku, Šojgu je krenuo prema Putinu kako bi mu nešto rekao, no ruski lider ga je ignorisao, stojeći okrenut leđima.

"Ne morate biti stručnjak za govor tijela da biste razumjeli što Putin trenutno misli o svom ministru obrane Sergeju Šojguu", objavio je na Twitteru kijevski vanjskopolitički analitičar Jimmy Rushton uz video koji je već pregledan više od 600.000 puta.

Kada je Putin postao predsjednik 2000. godine, Šojgu je bio jedna od rijetkih osoba u njegovom najužem krugu koja nije potjecala iz predsjednikovog rodnog grada Sankt Peterburga niti je služila u ruskim sigurnosnim službama. Ipak nakon neuspjeha u Ukrajini Putin je izgubio povjerenje u Šojgua, a mnogi smatraju kako bi ga mogao iskoristiti kao "žrtveno janje", proglasivši ga jedinim krivcem za ruske neuspjehe na frontu.