Svijet
1

Vestager optužila Google: Android krši pravila tržišnog natjecanja EU-a

Anadolija
Margrethe Vestager (Foto: EPA)
Margrethe Vestager (Foto: EPA)
Evropska unija (UN) optužila je američki internet pretraživač Google da putem operativnog sistema Android vrši dominaciju na tržištu i na taj način krši pravila o tržišnom natjecanju.

Evropska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, na konferenciji za novinare u Briselu, izjavila je kako je EU ustanovila da se operativni sistem Android i aplikacije Googlea kose sa pravilima o tržišnom natjecanju EU-a.

Vestager je dodala kako Google vrši zloupotrebu dominacijom kroz aplikacije na mobilnim telefonima, o čemu će biti i obaviješteni.

Prema riječima Vestager, danas se većinski dio internet prometa zasniva na pametnim telefonima i tablet računarima, i oni zauzimaju važno mjesto u životima ljudi.

“Oko 80 posto ovih uređaja koristi operativni sistem Android. Kompanije koje su dominantne na tržištu trebaju se kretati na način da ne budu prepreka za konkurenciju. Prema našem istraživanju, Google je narušio konkurenciju na tržištu”, poručila je Vestager.

Naglasila je također kako je operativni sistem Android formiran na način da u sebi već ima instaliran internet pretraživač Google. Na taj način, kako je istakla, nanosi se šteta drugim konkurentnim internet pretraživačima.