Nemaju struje
31

Venecueli prijeti katastrofa, Guaido će tražiti proglašenje vanrednog stanja

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider opozicije Venecuele Juan Guaido izjavio je da će od parlamenta zatražiti da proglasi vanredno stanje kako bi bio omogućen ulazak humanitarne pomoći i zatražena međunarodna pomoć zbog nestanka električne energije.

"Moramo riješiti ovu katastrofu. Ne možemo to više ignorisati", rekao je Guaido i najavio da će sutra na vanrednoj sjednici Nacionalne skupštine zatražiti da proglasi vanredno stanje.

Električna energija u većem dijelu Venecuele nestala je u četvrtak 7. marta što je izazvalo dodatno nezadovoljostvo među stanovništvom koje je već suočeno sa nestašicom hrane i lijekova.

Nestanak električne energije i loš rad agregata u bolnicama širom Venecuele uzrokovao je smrt 17 pacijenata.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da je do nestanka električne energije došlo zbog sabotaže na hidroelektrani Guri, za šta je odgovorna Amerika, ali da njegova administracija radi na otklanjanju problema.

"Nacionalni elektrodistribituvni sistem bio je na meti nekoliko hakerskih napada što je rezultiralo neuspjehom više pokušaka da se uspostavi normalan protok električne energije", naveo je Maduro u poruci na društvenoj mreži "Twiter".