|

Venecuela: U zatvorskoj pobuni najmanje 50 mrtvih

Venecuela: U zatvorskoj pobuni najmanje 50 mrtvih
0
Klix.ba
26.1.2013. u 08:19
4
komentara
0

dijeljenja
Venecuela: U zatvorskoj pobuni najmanje 50 mrtvih
Najmanje 50 osoba je izgubilo život u zatvorskoj pobuni na zapadu Venecuele. Prema riječima ministra za pravosuđe Irisa Varele, pobuna je počela nakon što je lokalna televizija objavila vijest da je u zatvor Uribana u Barquisimentu stigla vojska kako bi tražila skriveno oružje.
Ruy Medina, direktor obližnje bolnice, je rekao da je u pobuni povrijeđeno preko 90 osoba te da je većina rana nanesena vatrenim oružjem, prenosi BBC.
Među više od 50 poginulih osoba, pored zatvorenika, ima i nekoliko stražara i drugih radnika zatvora.

Carlos Nieto Palma, koordinator nevladine organizacije "Prozor u slobodu" koja se bori za prava venecuelanskih zatvorenika, je rekao da će se broj poginulih najvjerovatnije povećati.

"Ono što je u ostalim zatvorima normalna procedura ovdje se pretvorilo u bitku između nacionalne garde i zatvorenika", kazao je Palma.
Palma je dodao i to da je, prema broju incidenata, zatvor Uribana najopasniji u cijeloj zemlji. Zatvori u Venecueli su uvijek prenapućeni, a u njima se trguje oružjem i drogom.

Prema nekim izvještajima su zatvorenici, zahvaljujući vijestima lokalne televizije, naoružani čekali nacionalnu gardu koja je trebala tražiti skriveno oružje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...