Svijet
0

Venecuela: Snowden još nije odgovorio na ponudu za azilom

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Venecuela još nije dobila formalni odgovor na njenu ponudu za azilom bivšem američkom obavještajnom službeniku Edwardu Snowdenu, izjavio je venecuelanski ministar vanjskih poslova Elias Jaua za Reuters u četvrtak.
  • Mi smo komunicirali prošle sedmice, uputili smo ponudu i do sada nismo dobili odgovor, izjavio je Jaua na marginama regionalnog sastanka ministara vanjskih poslova u Montevideu, u Urugvaju.

Venecuela je, zajedno sa susjedima Bolivijom i Nikaragvom, ponudila azil Snowdenu, koga traži Washington pod optužbama za špijunažu i zbog objavljivanja detalja o velikim i tajnim američkim programima nadzora komunikacija.

Vjeruje se da se Snowden još nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremtjevo, u jeku rastućih spekulacija da bi se on svakog trena mogao ukrcati na let za Latinsku Ameriku.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica južnoameričkog bloka Mercosur pripremaju teren za samit koji će se održati u petak, kada se očekuje da šefovi država reaguju na navode da je Washington ekstenzivno špijunirao tu regiju, i na prošlosedmično prizemljenje aviona s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom i zabranjivanje ulaska u evropski zračni prostor zbog sumnji da je Snowden bio u avionu.

"Raspravljali smo o pitanju špijuniranja kontinenta, o pitanjima vezanim za azil", izjavio je urugvajski ministar vanjskih poslova Luis Almagro.

Mercosur čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Venecuela.

Također se očekuje da samitu u petak prisustvuju predsjednici Ekvadora i Bolivije.