Svijet
12

Velikoj Britaniji potrebni imigranti sa talentima i vještinama

SRNA
Velika Britanija treba da prekine debatu o imigrantima koja se fokusira samo na brojeve i počne da razmišlja o pojedincima i vještinama koje će biti potrebne u budućnosti, rekao je Liam Fox, britanski član Parlamenta i bivši ministar odbrane.

Konzervativna stranka želi da smanji broj imigranata na nekoliko desetina hiljada do 2015. godine. Ipak, Fox smatra da, umjesto da se zatvaraju vrata strancima, Britanija treba da bude inteligentnija i razmisli koga treba da pusti.

"Britanija treba da bude otvorenija prema onima koji imaju vještine koje su nama potrebne da zadržimo prosperitet i mjesto u svijetu, a zatvorenija prema onima koji bi završili na grbači sistema socijalne pomoći i države", rekao je on, piše list Daily Telegraph.

Fox je pomenuo iskustvo Australije, Kanade i SAD u formulaciji svoje imigracione politike.

"U SAD već dugo funkcioniše sistem Zelene karte sa kvotama koje pogoduju imigrantima sa talentima i vještinama, od kojih američko društvo i ekonomija imaju koristi. Moramo da slijedimo sličan put", rekao je Fox.

Kao problem on je izdvojio sve stariju britansku populaciju.

"Britaniji su potrebni radnici iz prekomorskih zemalja zbog armije penzionera u ovoj zemlji. Postoji strukturalna neravnoteža koja zahtijeva održivo rješenje", rekao je on.