Svijet
2

May: Britanija će protjerati imigrante prije nego dobiju priliku da ostvare prava

Klix.ba
Britanija sve više pokazuje da je izuzetno neprijateljski raspoložena prema imigrantima, a to naročito ne krije britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

"Strani kriminalci, teroristi i ilegalni imigranti će biti izbačeni iz Britanije prije nego što dobiju priliku da zatraže ostvarenje svojih ljudskih prava", izjavila je britanska ministrica May.

Britanija se sprema na velike promjene imigracionog zakona, a konzervativna političarka May je za britanske medije izjavila kako Vlada planira imigrante prvo deportovati, pa onda kasnije čuti šta imaju reći.

May je također izjavila da će biti smanjen broj osnova za podnošenje žalbe sa sadašnjih 17 na svega četiri, a sve to nakon što Britaniji godinama nije pošlo za rukom da deportuje Jordanca Abu Qatadu, koji je konačno vraćen u svoju zemlju, ranije ove godine, a nakon 12-godišnjeg procesa.

Velika Britanija se svake godine susreće sa više od 60.000 tužbi pred različitim sudovima, koje podnose imigranti da bi ostali u toj zemlji.

Premijer te zemlje David Cameron je također izjavio da će učiniti sve što je potrebno kako bi Britanija sa svoje teritorije mogla izbaciti ljude koji predstavljaju prijetnju i kojima nije mjesto tu.