Ponos ruskog inžinjerstva
137

Veliki udarac za Ruse u Ukrajini: Po prvi put uništen raketni sistem S-400

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama sa sigurnošću se može potvrditi da je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu uništen najnapredniji sistem ruske protuzračne odbrane, S-400.

Fotografije su navodno uslikane u regiji Zaporožje, daleko od prve linije fronta, nekih 60 kilometara. Uništen je lanser 5P85СМ2-01, koji je dio samog sistema S-400.

Potvrdu da se zaista radi o sistemu S-400 dala je i stranica Oryx koja se od početka rata bavi sakupljanjem informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

Neke od fotografija su se pojavile još u novembru prošle godine, no zbog nedovoljno informacija smatralo se da je riječ o starijem sistemu S-300. Ipak nove fotografije koje su se pojavile prije nekoliko dana potvrđuju da se radi o daleko naprednijem S-400.

Glavna svrha ovakvih sistema pa i S-400 je odbrana od neprijateljskih aviona, dronova kao i balističkih ili krstarećih raketa. Sistem S-400 se sastoji od komandong mjesta, dva radara kao i 6 do 12 transportno-lansirnih vozila koja pojedinačno mogu ispaliti po četiri rakete. S-400 može koristiti rakete i kratkog i dugog dometa.

Sistem S-400 pored Rusije koriste i Bjelorusija, Kina, Indija i Turska.