Stravičan slučaj
422

Veliki protesti u Poljskoj nakon smrti trudnice, traži se povlačenje zakona o abortusu

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Desetine hiljada građana Poljske izašlo je na demonstracije te je tražilo povlačenje kontroverznog zakona o abortusu za čije odredbe smatraju da su direktno dovele do smrti trudnice u ovoj državi.

Prva žrtva rigoroznog zakona o abortusu bila je 30-godišnja Izabela koja je 22. septembra preminula u bolnici u gradu Pszczyna uslijed sepse.

Izabela je bila u 22 sedmici trudnoće kada su joj ljekari ustanovili da nema dovoljno plodne vode zbog čega je pod hitno trebalo izvršiti abortus. Međutim, zbog rigoroznog zakona koji je vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) usvojila prošle godine, a koji odobrava abortus samo u tri slučaja, ljekari su odbili izvršiti abortus te su čekali smrt fetusa.

Kako su prenijeli mediji u Poljskoj, Izabela je u bolnicu otišla u septembru kada joj je porastao vodenjak. Ranija snimanja također su pokazala kako je došlo do određenih oštećenja na fetusu, ali ljekari zbog zakona nisu mogli ništa učiniti.

"Beba ima 485 grama. Za sada, zahvaljujući zakonu o abortusu, moram da ležim. Ne mogu ništa da urade. Čekat će da umre ili da nešto počne, a ako ne, mogu da očekujem sepsu", napisala je Izabela u poruci koju je poslala svojoj majci iz bolnice.

Nakon što se saznalo za slučaj, građani širom Poljske organizovali su demonstracije te su se okupili ispred Ustavnog suda u Varšavi gdje su uputili zahtjeve za povlačenjem zakona. Nakon toga, demonstranti su se uputili ispred Ministarstva zdravstva Poljske gdje su nastavili iznositi zahtjeve prema zvaničnicima.

Demonstranti su nosili fotografije preminule Izabele, a u koloni su se našli i opozicioni političari uključujući i Donalda Tuska.

Kontroverzni zakon koji je i prošle godine pokrenuo masovne demosntracije u Varšavi i drugim gradovima zabranjuje abortuse gotovo u svim slučajevima. Prema zakonu, abortusi se mogu izvršiti samo u slučaju ako je do trudnoće došlo uslijed incesta ili silovanja i ako je život žene u opasnosti.

Iako je ranijim zakonom utvrđeno da je abortus dozvoljen i ako je došlo do oštećenja fetusa, novim zakonskim rješenjem ova opcija je u potpunosti zabranjena što je izazvalo veliko negodovanje.

Organizacije za ženska prava u Poljskoj procjenjuju da oko 200.000 Poljakinja svake godine izvrši ilegalni pobačaj ili odlazi u inostranstvo kako bi izvršili ovaj zahvat jer u njihovoj državi nije dozvoljen.