Pitanje ljudskih prava
111

Veliki protest u Turskoj zbog odluke da se zemlja povuče iz Istanbulske konvencije

B. R.
Protest u Istanbulu
Protest u Istanbulu (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj građana je protestovao danas u Istanbulu jer su nezadovoljni odlukom da se Turska povuče iz Istanbulske konvencije. Smatraju da je to još jedan udarac na ljudska prava u ovoj državi.
Protive se odlukama za koje smatraju da se njima ugrožavaju prava studenata, žena i LGBTQ zajednice. Na protestima, koje je osiguravao veliki broj policajaca, su podsjetili da je Turska bila prva država koja je potpisala ovu konvenciju.

Vlast ove zemlje je ranije ovog mjeseca obrazložila zašto je to odlučila.

"Istanbulska konvencija, koja je u startu imala za cilj podršku jačanju prava žena, iskorištena je za manipuliciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti koja nije u skladu s društvenim i porodičnim vrijednostima u Turskoj. Odluka o povlačenju iz sporazuma u Turskoj temelji se na ovim razlozima", potcrtali su.

Oni koji podržavaju Istanbulsku konvenciju mišljenja su da se njome štite prava žena, kao i LGBTQ zajednice.

Ovakva odluka vladajućih u Turskoj je jedna od onih koje su ponovo izazvale napetosti u državi. Još jedna takva odluka je bila da se za rektora vrlo autonomnog i liberalnog Univerziteta Bogazici imenuje kontroverzni biznismen i član vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Melih Bulu. Za dio javnosti je to protivno akademskoj slobodi na univerzitetu koji u Turskoj ima status bastiona slobode.

Žene, studenti i drugi nezadovoljni građani su učesnici protesta koji traju već od početka ove godine tj. nakon imenovanja Bulua za rektora. Traži se njegova ostavka, kao i okončavanje aktivnosti za koje se tvrdi da su usmjerene protiv prava žena i LGBTQ osoba.

Među demonstrantima je bila i Busra Cabuk, 23-godišnja djevojka.

"Nažalost, ako ste u današnjoj Turskoj LGBTQ osoba ili žena, onda je vrlo teško da će pravda biti na vašoj strani", izjavila je.

Poručila je da građani neće dozvoliti ugrožavanje ljudskih prava, prenosi agencija Associated Press.