Rusi negodovali
64

Veliki presedan: Kina podržala u UN-u rezoluciju kojom se Rusija označava kao agresor

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je odustala od prakse suzdržavanja od glasanja u UN-u kada se odlučivalo o dokumentima s jakim formulacijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Ipak danas je rezoluciju Opće skupštine UN-a u kojoj je Rusija označena kao "agresor" Peking podržao.

Ruski nezavisni medij The Moscow Times se poziva na informacije koje je objavilo islandsko predstavništvo pri svjetskoj organizaciji. Riječ je o dokumentu koji nosi šifru A/77/L.65 i nosi naziv "Saradnja između Ujedinjenih naroda i Vijeća Evrope". Govori o "izazovima bez presedana" s kojima se Evropa suočava "nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju".

Istovremeno, spomenuta rezolucija poziva na naknadu štete nanesene žrtvama ruske vojne agresije i na "privođenje pravdi svih krivaca za kršenje normi međunarodnog prava".‚

Navedeni medij dodaje da su za rezoluciju, uz Kinu, glasale Kazahstan i druge postsovjetske republike, s izuzetkom Tadžikistana i Uzbekistana koji su bili suzdržani od glasanja. No dokument su podržale i zemlje koje ruske vlasti opisuju kao "prijateljske", a to su Indija, Brazil i Turska.

Samo je pet država bilo izričito protiv, uz Rusiju i Bjelorusiju, Demokratska Republika Kongo, Nikaragva i Sirija. Za rezoluciju su glasale ukupno 122 zemlje.

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Serhij Kislica istakao je da su ruski diplomati pokušali iz spomenute rezolucije ukloniti tekst riječi "agresija", ali u tome nisu uspjeli.

Ruska misija pri UN-u je u službenom saopćenju rekla da je dotični paragraf "izuzetno ispolitiziran" i da nema "nikakve veze s pitanjima rezolucije". Predstavnik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je autore teksta da "namjerno prešućuju osmogodišnji rat Ukrajine protiv naroda Donbasa" te da je UN "ignorisao i agresiju NATO-a na bivšu Jugoslaviju".

Bosna i Hercegovina nije glasala o pomenutoj rezoluciji.