Svijet
102

"Veliki marš" u Parizu: Dolaze lideri iz cijelog svijeta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri iz 40 zemalja svijeta prisustvovat će danas odavanju počasti žrtvama terorističkog napada u Parizu. Na "velikom maršu" u prijestolnici Francuske očekuje se prisustvo oko milion ljudi.

Poduzete su sve potrebne mjere sigurnosti kako bi se uspješno održala manifestacija u počast 17 žrtava terorističkih napada. Kako piše BBC, oko 2.000 policajaca i 1.350 vojnika raspoređeno je u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve održat će sastanak sa svojim kolegama iz cijele Evrope, a na kojem će biti razgovarano o prijtnjama militanata.

Cazeneuve je kazao da su poduzete i posebne mjere osiguravanja skupa, pa će tako na krovovima biti raspoređeni snajperisti.

Marš će krenuti sa Trga Republike, a predvodit će ga porodice žrtava.

Na nedjeljnom mimohodu u Parizu svoje sudjelovanje su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski, španski i italijanski premijeri David Cameron, Mariano Rajoy i Matteo Renzi, dužnosnici Evropske unije Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Federica Mogherini, kao i premijeri Danske, Belgije, Nizozemske, Malte, Finske i Luksemburga, koji su također odgovorili na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se pridruže toj manifestaciji.