Svijet
16

U Parizu sutra odavanje počati žrtvama: Očekuje se prisustvo milion ljudi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Poduzete su sve potrebne mjere sigurnosti kako bi se uspješno održala manifestacija u počast žrtvama terorističkih napada u Francuskoj, koja će se održati u nedjelju u Parizu, a na kojoj će uz francuskog predsjednika Francoisa Hollandea sudjelovati i brojni strani čelnici, izjavio je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"Sve mjere su poduzete kako bi se ta manifestacija mogla održati u miru, poštovanju i sigurnosti", kazao je ministar unutarnjih poslova nakon kriznog sastanka održanog u Jelisejskoj palati.

Više od milion ljudi očekuje se na okupljanju najavljenom za nedjelju u Parizu koji ima za cilj poduprijeti slobodarski duh redakcije Charlie Hebdo na koju je izveden smrtonosni teroristički napad i reafirmirati vrijednosti slobode i demokracije suočene s terorizmom.

Francuski ministar unutarnjih poslova također je kazao kako će plan borbe protiv terorizma u pariškoj regiji, podignut u srijedu na najviši nivo, ostati na snazi i idućih sedmica i još biti ojačan nakon napada izvedenih posljednjih dana.

"Mi smo, uzevši u obzir kontekst, izloženi rizicima. Stoga je potrebno da plan Vigipirate, koji je bio pojačan u regiji Ile-de-France i koji je objekt posebnih mjera u ostatku zemlje, bude primjenjen tokom idućih sedmica", kazao je ministar.

Na nedjeljnom mimohodu u Parizu svoje sudjelovanje su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski, španski i italijanski premijeri David Cameron, Mariano Rajoy i Matteo Renzi, dužnosnici Evropske unije Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Federica Mogherini, kao i premijeri Danske, Belgije, Nizozemske, Malte, Finske i Luksemburga, koji su također odgovorili na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se pridruže toj manifestaciji.