Raste pritisak na Orbana
14

Veliki brat vas posmatra: Sjednicu Parlamenta Mađarske u sali pratio i ambasador SAD-a

V. K.
Ambasador SAD-a u Mađarskoj David Pressman (Foto: Marton Mohos/24.hu)
Ambasador SAD-a u Mađarskoj David Pressman (Foto: Marton Mohos/24.hu)
Parlament Mađarske danas je, na zahtjev opozicije, zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se, između ostalog, trebalo glasati o odobravanju ulaska Švedske u NATO, a zvanice koje su bili prisutne u sali privukle su pažnju javnosti.

Naime, osim zastupnika u Parlamentu Mađarske i predstavnika medija, u sali su svoje mjesto našli i američki ambasador u Mađarskoj David Pressman, kao i ambasadori Slovačke, Poljske, Danske i Norveške.

"Za SAD je izuzetno važno da mađarski parlament konačno odobri ulazak Švedske u NATO. Ulazak Švedske u NATO je pitanje koje direktno utječe na sigurnost SAD-a i sigurnost cijelog našeg saveza. Premijer je obećao da će uvjeriti Parlament da djeluje što je prije moguće. Danas mu je bila prilika da uradi upravo to. Nastavljamo da pomno pratimo događaje i očekujemo da će Mađarska reagovati brzo", poručio je Pressman, prenosi 24.hu.

Iako je opozicija sazvala sjednicu, u sali se nisu pojavili predstavnici vladajuće stranke Fidesz te samim tim nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Prema riječima šefa Kluba zastupnika Fidesza, ratifikacija članstva Švedske u NATO-u će se razmatrati tek onda kada se u Budimpešti održe sastanci između šefova vlada Švedske i Mađarske na kojima će se razgovarati o problemima koji remete odnose zemalja.

Švedski premijer Ulf Kristersson ranije je nagovijestio da bi rado došao u Budimpeštu, ali tek nakon što mađarski parlament ratifikuje ulazak u NATO.