Generalni direktor IAEA
0

"Velike sile još nisu odgovorile na prijedlog Teherana"

FENA
Yukiyja Amano
Yukiyja Amano
Velike sile, poput SAD-a, Francuske i Rusije, nisu još iznijele svoj stav Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) o prijedlogu Irana, postignutom u dogovoru s Brazilom i Turskom, o bogaćenju urana u inostranstvu, rekao je u ponedjeljak, prilikom otvaranja sjednice Vijeća guvernera ove međunarodne organizacije, generalni direktor Yukiyja Amano.

U naporima za rješenje spora oko nuklearnog programa Irana, IAEA je predložila da Teheran svoj uran zamjenjuje u inostranstvu za nuklearno gorivo za potrebe svojih naučnih reaktora.

Iran je to odbio, ali je sredinom prošlog mjeseca, uz posredovanje Brazila i Turske, IAEA predao je kompromisni prijedlog koji predviđa, pored bogaćenja iranskog urana u inostranstvu, da se dopusti i dalje bogaćanje u Iranu.

Zapadne zemlje, koje sumnjaju da je nuklearni program Irana isključivo mirnodopski još nisu reagovale na ovaj prijedlog.

Amano je na početku sjednice Vijeća guvernera, koji će se ove nedjelje baviti Iranom, nazvao Iran "specijalnim slučajem", ukazujući na moguću vojnu dimenziju nuklearnog programa.

  • Teheran nije bio spreman na potrebnu saradnju, koja bi omogućila IAEA-u da potvrdi da li se čitav nuklearni materijal u Iranu koristi samo za mirnodopske aktivnosti, kritikovao je on.

Očekuje se u bečkom sjedištu IAEA da će velike sile tokom višednevnog zasjedanja Vijeća guvernera reagovati na iransko kompromisno rješenje, prenosi Tanjug.