Svijet
0

Velike sile blizu dogovora o rezoluciji o Iranu

FENA
Svjetske sile su na putu da prevladaju razlike i dogovore se o rezoluciji kojom bi agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) diplomatskim pritiskom natjerala Teheran da reagira na sve veći strah svijeta povezan s iranskim nuklearnim programom, objavili su u srijedu zapadni diplomati.

Činjenicu da je šest velikih sila blizu dogovora o zajedničkom tekstu, Zapad će pozdraviti nakon što je prošlosedmični UN-ov izvještaj o Iranu pokazao koliki je razdor između Zapada i Rusije u vezi sa sporom s Iranom.

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je dao kredibilitet zapadnim optužbama, predstavio je mnoštvo obavještajnih podataka o tome kako Iran pokušava prilagoditi nuklearni materijal za proizvodnju oružja.

Predložena rezolucija izrazit će zabrinutost zbog iranskih atomskih aktivnosti i od te zemlje zatražiti da odgovori na pitanja koja postavlja IAEA.

Direktor UN-ove agencije Yukiya Amano mora napisati novi izvještaj za idući sastanak uprave IAEA u martu.

Očekuje se da prijedlog rezolucije službeno bude podnesen u četvrtak na početku dvodnevnog sastanka upravnoga tijela te UN-ove agencije s 35 članica, sa sjedištem u Beču. Budu li velike sile stale iza toga prijedloga, sigurno će biti prihvaćen.

"Želimo rezultat koji će veoma jasno pokazati Iranu... odlučnost međunarodne zajednice i ozbiljnu zabrinutost uz vezi s iranskim nuklearnim programom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u Washingtonu, prenijela je Hina. No nacrt teksta, a očekuje se da iza njega stanu SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, neće spominjati konkretne mjere poput ponovne prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a.