|

Iranu prijeti neviđeni stepen izolacije

Iranu prijeti neviđeni stepen izolacije
0
S
SRNA
19.11.2011. u 08:10
22
komentara
0

dijeljenja
Iranu prijeti neviđeni stepen izolacije
Bijela kuća saopštila je danas da se Iran suočava sa do sada neviđenim stepenom izolacije, dok su velike svjetske sile ujedinjene protiv ambicija Teherana da razvije nuklearno naoružanje.
"Rusija, Kina i SAD dijele isti stav i cilj, a to je da Iranci ne smiju razviti nuklearno oružje", rekao je savjetnik za američku nacionalnu bezbjednost Tom Donilon novinarima.

Osvrćući se na rezoluciju koju je u petak usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u kojoj je izražena "duboka i povećana zabrinutost" u iranski nuklearni program, Donilon je rekao da je riječ o do sada neviđenom stepenu izolacije Irana.

Donilon je govorio posljednjeg dana Obamine devetodnevne turneje po Aziji, koja se završava njegovim učešćem na samitu ldiera zemalja istočne Azije na indonežanskom ostrvu Baliju.

Američki predsjednik Barack Obama razmatrao je nuklearne ambicije Teherana sa ruskim i kineskim liderima prošle sedmice tokom azijsko-pacifičkog samita na Havajima.

U svojoj rezoluciji IAEA navodi da nije više mogla da ignoriše dokaze o tome da Iran u tajnosti pokušava da proizvede atomsko naoružanje.

Rezolucija je usvojena sa 32 glasa "za" i dva "protiv" i to Kube i Ekvadora.

Međutim, analitičari navode da u rezoluciji nisu predložene nikakve kaznene mjere.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...