Velika porota razmatra suđenje petorici optuženih

F
FENA
9.12.2009. u 18:17
0
0
Velika porota razmatra suđenje petorici optuženih
0
Velika porota razmatra suđenje petorici optuženih
Velika savezna porota u New Yorku razmatra elemente koji terete mozak terorističkih napada u SAD-u počinjenih 11. septembra i njegove suoptuženike kako bi ih se poslalo pred sud za javno pravo, objavila je u srijedu televizija NBC.
Porota sastavljena od njujorških građana treba da sasluša svjedoke prije nego što odluči da li se petorici muškaraca koji se trenutno nalaze u zatvoru u Guantanamu može suditi na samo nekoliko stotina metara od mjesta tragičnih događaja iz 2001. godine, kako je zahtijevala Obamina administracija.

Rad velikih porota u SAD-u održava se iza zatvorenih vrata, a ured saveznog tužitelja u New Yorku je odbio komentirati informacije NBC-a koji ne navodi svoje izvore.

Tužitelji su izjavili da će tražiti smrtnu kaznu za Khaleda Sheikha Mohammeda, koji je samoproglašeni mozak napada u SAD-u, u kojima je izgubilo život 3.000 ljudi, i za njegove suoptuženike Ramzija ben al-Shaiba, Ali Abda al-Aziza Alija, Wallida ben Attasha i Mustaphu al-Hawsawija.

Predsjednik Barack Obama i njegov ministar pravosuđa Eric Holder smatraju da bi suđenje pred sudom za javno pravo omogućilo da se okončaju zloupotrebe u vrijeme administracije Georgea W. Busha u okviru "rata protiv terorizma".

Neki, opet, smatraju da bi optuženima za terorizam trebalo da se sudi pred posebnim vojnim sudovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: