Napadi 11. septembra
0

Velika porota razmatra suđenje petorici optuženih

FENA
Velika savezna porota u New Yorku razmatra elemente koji terete mozak terorističkih napada u SAD-u počinjenih 11. septembra i njegove suoptuženike kako bi ih se poslalo pred sud za javno pravo, objavila je u srijedu televizija NBC.

Porota sastavljena od njujorških građana treba da sasluša svjedoke prije nego što odluči da li se petorici muškaraca koji se trenutno nalaze u zatvoru u Guantanamu može suditi na samo nekoliko stotina metara od mjesta tragičnih događaja iz 2001. godine, kako je zahtijevala Obamina administracija.

Rad velikih porota u SAD-u održava se iza zatvorenih vrata, a ured saveznog tužitelja u New Yorku je odbio komentirati informacije NBC-a koji ne navodi svoje izvore.

Tužitelji su izjavili da će tražiti smrtnu kaznu za Khaleda Sheikha Mohammeda, koji je samoproglašeni mozak napada u SAD-u, u kojima je izgubilo život 3.000 ljudi, i za njegove suoptuženike Ramzija ben al-Shaiba, Ali Abda al-Aziza Alija, Wallida ben Attasha i Mustaphu al-Hawsawija.

Predsjednik Barack Obama i njegov ministar pravosuđa Eric Holder smatraju da bi suđenje pred sudom za javno pravo omogućilo da se okončaju zloupotrebe u vrijeme administracije Georgea W. Busha u okviru "rata protiv terorizma".

Neki, opet, smatraju da bi optuženima za terorizam trebalo da se sudi pred posebnim vojnim sudovima.