{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Khalid Sheikh Mohammed biće pogubljen

S
SRNA
31.1.2010. u 17:15
0
12
Khalid Sheikh Mohammed biće pogubljen
0
Khalid Sheikh Mohammed biće pogubljen
Khalid Sheikh Mohammed, glavni optuženi za napade na SAD 11. septembra, najvjerovatnije će biti pogubljen nakon suđenja, rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs.
"Mohammed će se suočiti sa pravdom i svojim tvorcem i najvjerovatnije će biti pogubljen za zlodjela koja je počinio", rekao je Gibbs u intervjuu za mrežu CNN.

Gibbs nije potvrdio navode da je administracija američkog predsjednika Baracka Obame počela da traži lokaciju, izvan centra Njujorka, za suđenje Mohammeda i još četvorice suoptuženih, što je kritikovala javnost zbog bezbjednosti i troškova.

"Razgovaramo sa vlastima Njujorka, razumijemo njihove logističke zabrinutosti. Radićemo sa njima i zajedno ćemo doći do pravednog rješenja", rekao je Gibbs.

Glavni američki tužilac Erick Holder odlučio je u novembru da se suđenje održi u Njujorku, gdje je sudnica Saveznog suda povezana tunelom sa zatvorom, ali su američki zvaničnici prošle sedmice rekli da Holder razmatra druge lokacije.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da optuženicima treba suditi vojna komisija, po mogućnosti u američkom vojnom zatvoru u Gvantanamu na Kubi.

On je dodao da će se republikanci založiti da se ne daju sredstva za suđenje u Njujorku i predviđa da će to isto učiniti i mnoge demokrate.

"Ispitujte ih, privodite ih i sudite im pred vojnom komisijom u Gvantanamu", rekao je McConnell .

Razmatranje lokacije suđenja podudara se povećanim političkom pritiskom na američkog predsjednika da izmjeni prioritete u svom rasporedu, u kojem dominiraju reforma zdravstva i visoka stopa nezaposlenosti u zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: