Zloupotreba fonda EU
16

Velika policijska akcija širom Evrope: Zaplijenjeni Rolex satovi, zlato i luksuzni automobili

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
U Italiji, Austriji, Rumuniji i Slovačkoj danas je uhapšeno 20 osoba, i to u sklopu velike istrage masovne prevare povezane s fondom Evropske unije za oporavak nakon pandemije koronavirusa.

Na zahtjev tužitelja EU, pritvoreno je osam osoba dok je 14 u kućnom pritvoru zbog sumnje da su kao kriminalna grupa izvršili prevaru tešku 600 miliona eura kao novca Unije koji je bio namijenjen Italiji. Racija je izvršena u više stambenih jedinica i građevina te su zaplijenjeni kriptovalute, zlato, nakit, Rolex satovi i automobili, među kojima su Lamborghini, Porsche i Audi Q8. Osim toga, dio stambene imovine je zamrznut.

Italija je sa 191,5 miliona eura najveća korisnica spomenutog fonda za ekonomski oporavak nakon pandemije. Vlada ove države je pod pritiskom da ispuni rokove za potrošnju novca i realizaciju projekata.

Iz policije su saopćili da je prevaru izvršila kriminalna grupa koju su činili i oni s iskustvom u apliciranju za dobijanje budžetskog novca. Tvrdi se da su oni zaslužni za to da se osigura novac za projekte vrijedne desetine miliona eura, a kojima se trebala poboljšati konkurentnost i digitalizacija italijanskih kompanija.

Finansijska policija je ušla u trag sumnjivim transakcijama, utvrdivši pranje velike količine nezakonito stečenog novca, i to kroz mrežu fiktivnih kompanija za koje su naveli da je pametno osnovana u Italiji, Austriji, Slovačkoj i Rumuniji.

Prema policijskim navodima, kriminalna grupa je koristila profinjen način pranja novca, koristeći napredne tehnologije kao što su "oblak" tehnologija, kriptoaktiva i vještačka inteligencija za proizvodnju lažnih dokumenata.

Kriminalne grupe su u posljednjih deset godina sve vještije u izvlačenju finansijskih sredstava EU. To znači da su diverzifikovale izvore prihoda, tj. da im npr. pljačka i reketiranje više nisu jedini izvor prihoda.

Policijske operacije se danas provode širom Evrope, uz učešće Ureda evropskog javnog tužitelja (EPPO). Prema podacima EPPO-a, prošle godine je povećan broj istraga prevara povezanih s EU fondom za oporavak. Konkretnije, prošle godine je pokrenuto 200 istraga. Italija je pod posebnim nadzorom, sa 179 istraga, piše vanjskopolitički magazin Politico.