Rezultati u utorak
0

Velika izlaznost na prvim slobodnim izborima u Tunisu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na parlamentarnim izborima u Tunisu zabilježena je velika izlaznost, a zvanični rezultati biće objavljeni u utorak.
  • Od 4,1 miliona birača koji su se registrovali prije izbora, više od 90 posto je glasalo, što je najmanje polovina ukupnog broja Tunišana s pravom glasa, izjavio je generalni tajnik nezavisne komisije koja organizuje izbore Boubejker Ben Taber.

Podaci o izlaznosti još 3,1 miliona ljudi koji se nisu registrovali, ali mogu da glasaju, nisu za sada poznati, prenose u ponedjeljak agencije.

Na prvim slobodnim izborima, devet mjeseci poslije svrgavanja 23-godišnjeg režima Zin el Abidina ben Alija narodnim protestima u januaru, oko 7,2 miliona glasača treba da izabere 217 poslanika.

Tokom glasanja nije prijavljen nijedan ozbiljniji incident.

Na biralištima je bilo raspoređeno oko 40.000 pripadnika snaga sigurnosti i 13.000 posmatrača.

Novi parlament treba da donese novi ustav i da imenuje privremenu vladu, a zatim raspiše izbore za novog predsjednika. Očekuje se da najviše glasova, mada ne i apsolutnu većinu, osvoji partija Islamistička enanda (renesansa), koja je bila progonjena u vrijeme Ben Alijeve diktature.

Na izborima je učestvovalo više od 100 partija, od kojih većina ne predstavlja značajniju političku snagu.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, islamistička partija Enanda moraće da sarađuje s drugim strankama, a analitičari se nadaju da će to ipak otvoriti put za umjerenu varijantu islama u Tunisu, sličnu onoj kakva već godinama postoji u Turskoj.

Evropska unija pohvalila je izbore u Tunisu i obećala podršku novim vlastima.

Predsjednik SAD-a Barack Obama čestitao je Tunišanima na glasanju, koje je opisao kao "važan korak naprijed", i rekao da će im pomoći na daljem putu ka demokratiji.