Tunis: Skupština usvojila privremeni ustav

S
SRNA
11.12.2011. u 11:59
0
0
Tunis: Skupština usvojila privremeni ustav
0
Tunis: Skupština usvojila privremeni ustav Zinedin ben Ali (Foto: Arhiv)
Skupština Tunisa usvojila je privremeni ustav, čime je otvoren put imenovanju nove vlade, skoro dva mjeseca poslije prvih postrevolucionarnih izbora.
Skupština koja je izabrana u novembru usvojila je predloženi dokument kako bi državne institucije ponovo profunkcionisale. Novim ustavom definisani su uslovi i procedure koje izvršna, sudska i zakonodavna vlast moraju da poštuju do održavanja opštih izbora, prenosi Al Jazeera.

Ustav je usvojen sa 141 glasova "za", 37 "protiv" i 39 "uzdržanih" poslije burne petodnevne rasprave tokom koje su hiljade ljudi protestovale ispred zgrade parlamenta. Jedan od zahtjeva bi je da islam dobije veću ulogu u budućem državnom uređenju.

Odlazeća vlada premijera Beidžija Kaida Esebsija, formirana poslije svrgavanja predsjednika Zinea El Abidina Bena Alija u januaru, zvanično je podnijela ostavku, a mnogi građani nezadovoljni su zbog kašnjenja u usvajnju novog ustava.

"Ovo je istorijski trenutak, momenat za pamćenje, početak novog Tunisa", izjavio je predsjednik skupštine Mustafa ben Džafar. Poslanici su otpjevali državnu himnu, a članovi stranke Enahda, koja ima najviše mandata, čestitali su jedni drugima ishod glasanja.

Ben Džafar je rekao da je otvoren proces kandidovanja za predsjednika i da će novi šef države biti izabran u ponedjeljak, 12. decembra.

Očekuje se da će novi premijer biti Hamadi Džebali (63), poslanik iz redova Enahde, u skladu sa dogovorom stranaka iz vladajuće koalicije.

Džebali, bivši ljekar i predsjednik tuniške lige za zaštitu ljudskih prava, proveo je 15 godina po Ben Alijevim zatvorima prije nego što je bio primoran da ode u egzil.

Manje uticajna pozicija predsjednika vjerovatno će pripasti Moncefu Marzukiju (66), dugogodišnjem Ben Alijevom protivniku i šefu Kongresne stranke za Republiku.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: