Svijet
0

Velika Britanija želi kontrolu izbjeglica prije nego im dodijeli pomoć

Klix.ba
Velika Britanija i Evropska komisija su u sudskom sporu zbog pitanja da li je potrebno uvesti dodatne testove provjere ukoliko migranti apliciraju za određena prava, poput novčane naknade.

Evropska komisija smatra da su testovi koji su uvedeni 2004. godine diskriminatorski prema izbjeglicama jer zahtijevaju dodatne uvjete ukoliko izbjeglice žele ostvariti pravo na socijalnu pomoć. Međutim, tim pravnika EU smatra da je Velika Britanija upravu zbog insistiranja na dodatnim testovima, jer je to neophodno da bi se zaštitio državni budžet, prenosi BBC.

Čak i dječiji dodaci bi bili upitni ukoliko bi se izbjeglice dodatno testirale prilikom traženja prava na boravak.

O ovom slučaju konačnu odluku će donijeti Evropski sud pravde. Konzervativci se u Velikoj Britaniji zalažu za strožije mjere kada je riječ o davanju prava izbjeglicama koje traže azil. Analitičari smatraju da je ovaj proces izuzetno važan za premijera Davida Camerona zbog njegovih reformi i preispitivanja članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Ograničavanje pristupa na socijalna davanja izbjeglicama ključno je pitanje kampanje u Velikoj Britaniji pred referendum o odlučivanju da li će ta zemlja ostati ili će odustati od članstva u EU. Referendum bi, prema najavama, trebao biti održan do kraja 2017. godine.

U Velikoj Britaniji konzervativci insistiraju da izbjeglice trebaju početi plaćati određene doprinose prije nego steknu pravo da traže socijalnu pomoć.