{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija raspisuje referendum o izlasku iz EU: Da li se Unija raspada?

10.11.2015. u 12:55
47
136
Velika Britanija raspisuje referendum o izlasku iz EU: Da li se Unija raspada?
47
Velika Britanija raspisuje referendum o izlasku iz EU: Da li se Unija raspada?
David Cameron (Foto: EPA)
Premijer Velike Britanije David Cameron izjavio je kako će biti održan drugi referendum o članstvu ove države u Evropskoj uniji, te je upozorio one koji budu glasali za izlazak iz EU da je to "izbor koji ne može biti povučen".
"Ako ćemo izaći iz EU, onda izlazimo i to će biti konačna odluka bez daljih pregovaranja", rekao je Cameron.

Upozorio je svoje evropske kolege da je to jedina šansa da postupe ispravno i za Britaniju i za cijelu EU. U govoru koji je održao u Londonu, napravio je listu želja koje bi se trebale naći u zahtjevima za reformu EU.

"Pregovori se dešavaju upravo sada. I referendum koji slijedi bit će izbor generacije. Referendum o ostanku ili izlasku. Kada Britanci govore, njihov glas se mora poštivati, a ne ignorisati. Ako budu glasali da izađemo, izaći ćemo. Neće biti dodatnih pregovora ili drugog referenduma", rekao je Cameron.

Naglasio je da, ukoliko njegova četiri cilja ne budu prihvatili evropski lideri, pripremit će kampanju za izlazak Britanije iz Unije. Cameron zahtijeva da jedinstveno tržište bude zaštićeno od zemalja van EU, veću konkurentnost u EU, oslobađanje pravnih obaveza Britanije i borbu protiv zloupotrebe prava na slobodno kretanje, što će Britaniji omogućiti kontrolu migracija.

Čelnici EU imaju najveći problem upravo sa stavkom o slobodi kretanja koje EU garantuje, a koja je stavljena na iskušenje u posljednje vrijeme zbog izbjegličke krize.

Zauzvrat su Britanci obećali da će pomagati migrantima u EU novcem i beneficijima, ali da pritisak na tu zemlju mora prestati.

Tačan datum nije objavljen, ali britanski mediji pretpostavljaju da bi referendum mogao biti raspisan početkom ljeta 2016. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: