Sve zbog sankcija SAD-a
6

Velika Britanija traži od Irana da odmah zaustavi obogaćivanje nuklearnog materijala

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran mora odmah zaustaviti i promijeniti kurs svog djelovanja kako bi se spriječilo dodatno zatezanje ionako kompleksnih međunarodnih odnosa do kojih je dovelo kršenje nuklearnog sporazuma, zatražila je Velika Britanija.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopćilo je da je izjava Teherana da će započeti obogaćivanje urana iznad granice od 3,76 posto dovela do kršenja Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA).

"I dok Velika Britanija ostaje potpuno posvećena sporazumu, Iran mora odmah zaustaviti i preokrenuti sve aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim obavezama. Mi koordiniramo s drugim potpisnicima JCPOA u vezi s narednim koracima prema uvjetima sporazuma", rekao je glasnogovornik navedenog ministarstva.

Iran je rekao da će nastaviti obogaćivanje urana sve do nivoa potrebnog za proizvodnju goriva za nuklearnu elektranu, za koju zvaničnici kažu da iznosi pet posto.

Visoki iranski zvaničnici također su rekli da će Teheran nastaviti smanjivati ​​svoje obaveze prema sporazumu svakih 60 dana, osim ako potpisnici sporazuma ne poduzmu konkretne poteze na zaustavljanju američkih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su već izašle iz historijskog sporazuma, a ova najava Teherana je novi korak unazad za preostale potpisnice, uključujući i Veliku Britaniju koja poziva Iran da ostane predan ovom sporazumu.

Iz ove bliskoistočne zemlje poručuju da je njihov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, ali postoji bojazan da bi povećanje kapaciteta moglo dovesti do proizvodnje nuklearnog oružja, piše Sky News.