Svijet
0

Velika Britanija: Sve veći broj zločina iz mržnje prema muslimanima

Klix.ba
Zločini iz mržnje protiv muslimana u porastu su u Velikoj Britaniji ove godine. Stotine antimuslimanskih djela su izvršena u cijeloj zemlji u 2013., a najčešći motiv je islamofobija.

Posebno je mržnja prema muslimanima na Ostrvu došla do izražaja nakon ubistva vojnika Lee Rigby u maju u Woolwichu, na jugoistoku Londona, za što su optužena dvojica islamskih ekstremista.

Skupine koje prate ove slučajeve ističu da je samo od aprila počinjeno 840 krivičnih djela iz mržnje prema muslimanima. Aktivisti ističu kako britanski desničari koriste internet i društvene mreže za promociju ogromne količine online mržnje, dok nadležni djeluju samo u slučajevima kada određena osoba dobije direktne prijetnje na internetu.

Prema riječima aktivista, da bi se riješio ovaj sve izraženiji problem, potrebne su daleko strožije kazne prema počiniteljima. Bilo je slučajeva kada je svinjska glava ostavljana ispred džamije, što se smatralo atakom na cijelu muslimansku zajednicu u tom području.

Članovi muslimanske zajednice navode kako u policiji nemaju previše razumijevanja kada je riječ o povezivanju islamofobije sa krivičnim djelima usmjerenim protiv muslimana, što je samo dodatni problem muslimanima u Velikoj Britaniji, piše The Guardian.

Međutim, policijski zvaničnici navode kako su posvećeni smanjenju i prevenciji djela iz mržnje. Oni pozivaju sve žrtve da policiji prijave slučajeve te daju obećanje da će biti efikasno procesuirani.

Glasnogovornik britanskog ministarstva pravosuđa je rekao kako je ovdje riječ o odvratnim zločinima koji razaraju zajednicu, te dodaje kako sudovi već izriču znatno oštrije kazne ako se ustanovi da su motivi zločina povezani sa rasnom ili vjerskom mržnjom. U isto vrijeme, broj ljudi koji izdržavaju kaznu iz ovih razloga je veći nego ikada.